Giverny – nuferii lui Monet

Franta - zi de scoala Antonia 132Pentru admiratorii nuferilor zugraviti de Monet – poate una din cele mai cunoscute si mai frumoase serii de picturi din lume –  exista, pe langa sansa contemplarii acestora in diversele muzee si galerii, si posibilitatea unei intalniri “fata in fata” in gradina pictorului de la Giverny, unde, desi Monet ne-a parasit de mult, nuferii sai care i-au fost atat de dragi inca isi mai deschid an de an florile albe, galbene si roz.

Franta - zi de scoala Antonia 128Probabil cea mai “portretizata” gradina din lume,  aceasta i-a fost unica sursa de inspiratie in ultima parte a vietii pictorului ce isi pierdea treptat vederea – exista pareri conform carora ne bucuram astazi de uimitoarele combinatii coloristice in care au fost zugraviti nuferii lui Monet tocmai datorita acestei afectiuni. (Ce blestem mai mare pentru un pictor al luminii cum a fost Monet? Poate doar acela de a-ti fi pierdut auzul atunci cand te numeai Beethoven).

P1080431Pictata intai de catre creatorul sau (Monet a reusit sa obtina permisiunea de a devia partial cursul raului Epte, afluent al Senei, pentru  a-si putea crea iazul cu nuferi de la Giverny), gradina este si astazi intens fotografiata si pictata, facand inclusiv subiectul unor carti (de amenajari peisagistice etc.) care-i sunt exclusiv dedicate.

P1080481Cele mai vizitate zone ale gradinii includ, pe langa iazul cu nuferi, la fel de admiratul pod japonez acoperit de glicina pe care Monet l-a pictat in numeroase randuri si, de asemenea,  aleea centrala ce duce spre locuinta pictorului – aceasta locuinta, relativ modesta ca dimensiuni, pastreaza intacte dotarile din perioada vietii lui Monet, inclusiv colectia sa de stampe japoneze – foarte pretuite in epoca si care au inspirat un mare numar de artisti ai vremii, incluzandu-l pe langa Monet pe insusi Van Gogh.

P1080449Daca pentru a admira nuferii e bine ca vizitarea gradinii sa aiba loc in perioada verii, aleea centrala isi schimba radical aspectul de la un sezon la altul, oferind din primavara pana in toamna un caleidoscop de forme si culori alaturi de care niciun fel de cuvinte nu se pot dovedi suficiente.

P1080471Gradina poate fi vizitata inclusiv cu ajutorul agentiilor de turism din Paris, care organizeaza vizite de o jumatate de zi la Giverny, eventual in combinatia Versailles dimineata & Giverny dupa-amiaza. Locul beneficiaza si de un magazin de suveniruri foarte bogat, unde pe langa reproduceri dupa operele lui Monet (si nu numai) in cele mai variate forme (tricouri, tocuri de ochelari etc.) cei cu buzunare debordante pot achizitiona adevarate comori purtand semnaturile celebrelor ateliere Lalique sau Daum Nancy.

Franta - zi de scoala Antonia 111Pentru admiratorii operei lui Monet sunt de retinut atat nuferii sai expusi in Musee d’Orsay, cat in primul rand galeria Orangerie, pentru care seria “les Nympheas” reprezinta principala atractie, adapostita in doua camere de o forma speciala, exclusiv dedicate gazduirii picturilor de mari dimensiuni, care le acopera practic cu totul ; sa te afli inconjurat din toate partile de aceasta curgere de culori in combinatii incredibile reprezinta o experienta pe care nu o pot compara cu nimic similar.Franta - zi de scoala Antonia 126

Franta - zi de scoala Antonia 010In plus fata de aceste doua muzee exista insa in Paris un altul, de care eu personal am aflat relativ tarziu si care contine cea mai mare colectie de opere ale lui Monet, donate chiar de fiul acestuia – muzeul Marmottan, aflat departe de centru, intr-o casa care merita ea insasi o vizita, chiar si in lipsa operelor impresioniste pe care le gazduieste in numar foarte mare. Pe langa picturile lui Monet (inclusiv celebrul “Impresie – Rasarit de soare” care a dat numele intregului curent artistic), aici se regasec operele multor altor pictori din epoca si nu numai – pentru mine a fost prilejul primei intalniri cu Berthe Morrisot, singura prezenta feminina notabila in curentul impresionist. Personal sunt mai atasata de acest muzeu decat de mult mai celebrele Luvru sau Musee d’Orsay, nu numai pentru impresia de cufar cu comori pe care ti-o lasa, cat mai ales pentru linistea pe care ti-o transmite si pentru aerul sau de intimitate – este in fapt vorba de insasi locuinta (de o bogatie si eleganta impresionante)  unei familii de colectionari de arta din secolele XIX-XX, a carei vizitare merita cu prisosinta calatoria cu metroul pana in partea de vest a Parisului.Franta - zi de scoala Antonia 013

2 comentarii la „Giverny – nuferii lui Monet”

  1. Impresionant! Descrierea este atât de frumoasa încât preț de 10 minute am fost si eu in acel loc. Multumesc!

    1. Buna ! Ne stim? Daca da, astept detalii, pentru ca adresa ta de mail nu m-a dumirit :-); daca nu, salut primul meu cititor din afara cercului de prieteni si cunoscuti. Oricum ar fi, multumesc mult pentru aprecieri.

Comentariile sunt închise.